1992 óta október 10-én van a Lelki Egészség Világnapja.

Ez a nap ebben az évben hazánkban egybeesik egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának megbízásából és támogatásával készült tájékoztató film megjelenésével, amelyet ezúton adunk közre Önnek és munkatársainak további szíves felhasználásra.

 

A videó magyar producer-, újságíró- és szerkesztőcsapat együttműködésével készült egy skizofréniával élő magyar fiatalember és felesége valós életéről és tapasztalatairól. A veszprémi Oravetz Dániel még egyetemi hallgató volt, amikor a szkizofrénia első tünetei jelentkeztek nála, és azóta küzd egy olyan betegséggel, amely kihat az egész életére, kihívást jelenthet az egészségére, a családi életére, a munkaképességére és minden másra a személye körül.

A film hiteles beszámoló arról, hogy az emberek hogyan tudnak megbirkózni súlyos mentális betegségekkel, ha egészségügyi szakemberek gondoskodnak róluk, szeretteik és a közösség elfogadja és támogatja őket, így tehetségüket, képességeiket a társadalom javára használhatják.

Bár az idei Lelki Egészség Világnapja fő témája az öngyilkosság, a videót azok számára szeretnénk eljuttatni az egészségfejlesztési irodákat is bevonva, akik reménytelennek érzik helyzetüket, vagy elbizonytalanodtak, mert mentális beteg van a családjukban. Dani története bátoríthatja őket, és reményt adhat nekik.

 

A videó (magyarul angol felirattal) a következő oldalon található:

• A WHO Magyarország oldala: http://www.euro.who.int/en/countries/hungary/_recache

• A WHO nem fertőző betegségekről szóló európai oldala: http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/videogallery

 

Reméljük, hogy a videót inspirálónak találják!

 

Népegészségügy fejlesztése a mentális egészség területén a Mezőtúri járásban

EFOP-1.8.20-17-2017-00018

 Lelki Egészség Világnapja

Ha meg kellene határoznunk az egészség fogalmát, a legtöbben valószínűleg arra gondolnánk, hogy az az egészséges ember, aki semmilyen betegségben nem szenved. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint azonban az egészség fogalma túlmutat a betegség hiányán, sokkal inkább „a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapotát” érthetjük rajta. Ahogy ezt a szervezet definíciójában is kiemeli, az emberi jóllét alapvető eleme a mentális egészség. Ennek megfelelően a lelki egészség megfogalmazása során szintén nem csak a mentális betegségek hiánya értendő, hanem egy olyan „jólléti állapotra gondolhatunk, amelyben az egyén felismeri saját képességeit, meg tud küzdeni a mindennapi életben általánosan előforduló stressz faktorokkal, produktív munkavégzésre képes és hozzájárul a közösség működéséhez”.

A téma fontosságát felismerve a Lelki Egészség Világszövetsége (WFMH) 1992 óta tartja október 10-ét a Lelki Egészség Világnapjának. A szervezet célkitűzései között szerepel, hogy kihangsúlyozza a lelki egészség megőrzésének jelentőségét, illetve a mentális és érzelmi zavarok megelőzését, valamint azon személyek megfelelő ellátását, felépülésének segítését, akik valamilyen hasonló betegségben szenvednek.  A világszövetség minden évben egy-egy kiemelt témával foglalkozik, korábban többek között szerepelt a depresszió, a krónikus betegségek, a skizofrénia és a gyermekek mentális egészségének kérdésköre is. Az idei év fókusza a „fiatalok mentális egészsége a változó világban”.

Ez a korosztály napjainkban ugyanis hosszú időket tölt a számítógép előtt ülve, az internetet böngészve, ahol számos negatív hatással találkozhatnak, például erőszakos videojátékokkal, internetes zaklatással. Szintén kiemelendő a fiatalok körében a világszerte növekvő szerhasználat vagy az öngyilkossági gondolatok, kísérletek megjelenése, valamint az énképhez, önértékeléshez kapcsolódó bizonytalanságok. Ezen kívül több komoly mentális betegség is fiatal felnőttkorban kezdődhet, azonban ebben a korosztályban még keveset tudnak ezekről a zavarokról. Így mindenképpen fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a serdülők, illetve a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel nézhetnek szembe. Ugyanis míg a fizikai, testi panaszokra, problémákra azonnal megoldást és ellátást keresünk, a lelki tüneteinkkel kevésbé vagyunk hajlamosak segítséget keresni. És bár a mentális betegségek területe még kevésbé feltérképezett része az orvoslásnak, bizonyos ismeretekkel és képességekkel már rendelkezünk ahhoz, hogy csökkentsük a lelki betegségek okozta nyomást és terhet az abban szenvedők számára, legyen szó felnőttről, fiatalról vagy kisgyermekről. Merjünk beszélni a kétségeinkről, félelmeinkről, esetleges problémáinkról, hiszen lelki jóllétünk is legalább annyira fontos, mint fizikai egészségünk!

Mint már arról korábban is beszámoltunk, idén szeptemberben alakult meg városunkban a Lelki Egészség Központ, amelynek célkitűzései azonosak a Lelki Egészség Világszervezet céljaival. A LEK a továbbiakban különös figyelmet fog fordítani arra, hogy mindenki számára érthető formában tájékoztatást nyújtson a mezőtúri kistérség lakosai számára a lelki a lelki egészség témakörébe tartozó jelenségekről, ill. a leggyakrabban előforduló lelki betegségekről.

 

Tóth Rita

okleveles pszichológus

 

Elérhetőségek:

Név/cím: Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

              Egészségfejlesztési Iroda

              5400 Mezőtúr

              Kossuth u. 9.-11.

Telefon: 06-56/550-427