Az evészavarok fajtái é jellemzői

 

Az evészavarok fajtái

Az evészavar akár életveszélyes is lehet, olyan mentális betegség, melyben a betegnek a testhez és az ételhez való viszonya egészségtelen, kialakulásának hátterében általában több tényező együttes hatása áll. Ezek lehetnek önértékelési problémák, traumatikus események, párkapcsolati gondok, fizikai vagy érzelmi bántalmazás, munkahelyi problémák. Hivatalosan a lakosság mintegy 5%-a szenved evészavarban, legjellemzőbb serdülő és fiatal felnőttkorban. Azonban a szakértők véleménye az, hogy csak a betegek kis része jut el orvosig és megfelelő kezelésig, így pontosan nem tudhatjuk, hogy milyen arányban érintik a társadalmunkat. Az diagnosztizált evészavarok az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, a falászavar, ezek mellett pedig léteznek egyéb evészavarok is, mint az izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, testzsírfóbia, purgáló zavar.

Az anorexia nervosa

Az anorexia kialakulását jellemzően egy drasztikus fogyókúra előzi meg, ami során a személy sokat fogyott és környezete is elismerte a változásokat. Az elismerések ellenére a személy úgy érzi, hogy még mindig kövér, szeretne tovább fogyni, valamilyen diétát követ, vagy csak alacsony kalóriatartalmú ételeket eszik és kerüli a társaságban történő étkezéseket. Az anorexiában szenvedő betegek általában fáradékonnyá válnak és személyiségbeli változások is bekövetkeznek, vagy ingerlékennyé és türelmetlenné válnak, vagy pedig halkszavú, csendes és visszahúzódó személyiséggé. Jellemzően szorongó vagy depressziós tüneteket produkálnak, a nőknél az alacsony testsúly miatt elmaradhat a menstruáció is. Az anorexia leginkább a nők körében alakul ki, általában 14-18 éves koruk között. Legfontosabb
jellemzők:

 • szorongás
 • depresszió
 • álmatlanság, vagy alvászavar
 • csontritkulás
 • szívritmuszavar
 • anyagcsere gondok
 • alacsony vérnyomás
 • hangulatingadozás
 • önértékelési problémák
 • bőrproblémák
 • töredezett, vékony körmök

 

A bulimia nervosa

Ahogy az anorexia, úgy a bulimia is leginkább a nők körében elterjedt betegség, ami nagyrészt 15 és 21 éves kor között üti fel a fejét. A betegek általában nem fogynak le olyan drasztikusan, mint az anorexiában szenvedők, hanem inkább normál testsúlyúak, éppen ezért
nehezebb észrevenni, hogy milyen gondokkal küszködnek. A bulimiások falási rohamoktól szenvednek, nagy mennyiségű ételt vesznek magukhoz, majd a bűntudat miatt valamilyen testsúlycsökkentő manipulációt alkalmaznak, meghánytatják magukat, koplalásba kezdenek,
hashajtót szednek, extrém testedzésbe fognak. A bulimiának különböző súlyossági mértékei vannak, ami a kompenzáló viselkedés gyakoriságával van összefüggésben:

– Enyhe: heti 1-3 alkalom
– Mérsékelten súlyos: heti 4-7 alkalom
– Súlyos: heti 8-13 alkalom
– Extrém: heti 14 vagy ennél még több alkalom.

Mivel a bulimia sokáig eltitkolható, akár évek is eltelhetnek a segítségnyújtásig. A pszichoterápia mellett nagyon fontos az étkezések rendszerességének visszaállítása, a falási rohamok megszüntetése, akár étkezési napló vezetése.

 

Falászavar

A falászavar 2013 óta diagnosztizált betegség, hasonlóan a bulimiához az alaptünete a falásroham. A kontrollvesztés érzése itt is kialakul, azonban nem követi kompenzáló viselkedés, mint a hánytatás, hashajtó szedés, testedzés, koplalás. A falásrohamok sokszor megjelennek akkor is, ha nincs éhségérzet és a kellemetlen teltségérzetig eszik magukat, ami után bűntudatuk van, szorongás és depressziós tünetek alakulnak ki. A bulimiával ellentétben a betegek általában túlsúlyosak, ezért kezelésük komplex terápiával lehet sikeres, a pszichoterápia mellett gyógyszeres kezelés, illetve testsúlycsökkentő terápia is .

 

Izomdiszmorfia

A testképzavar ellentétes formája, amikor egy izmos személy túl soványnak látja magát. Az izom méretével való kényszeres foglalkozás leginkább férfiakra jellemző, akik annyira szeretnének nagyobb izomtömeggel rendelkezni, hogy ezért akár anabolikus szteroidokat is alkalmaznak.

Orthorexia nervosa

Az orthorexia nervosában szenvedők betegesen ragaszkodnak az egészséges ételek fogyasztásához, az étkezés középpontjában nem az étel mennyisége, hanem a minősége van. Olyannyira ragaszkodnak az egészséges ételekhez, hogy annak hiányában akár koplalni is képesek.

Testzsírfóbia

A testzsírfóbiát testépítő típusú evészavarnak is nevezik. A beteg vágya az izomtömeg növelése, attól retteg, hogy teste elzsírosodik, veszít izomtömegéből, még abban az esetben is, ha messze az átlag feletti izomtömege is van. Szigorú étrendhez ragaszkodnak, ami legalább napi ötszöri étkezést jelent, pontos menetrend szerint, és erre sem időt, sem a pénzt nem sajnálják.

Purgáló zavar

A purgáló zavarban szenvedőknél nincsenek falási rohamok, általában normális mennyiséget fogyasztanak, ennek ellenére jelentkezik az önhánytatás és a hashajtózás.

 

letöltés