A méhnyakrák szűrésről röviden

 

A méhnyakrák szűrés az orvoslás sikertörténete. A méhnyak jól vizsgálható, feltárással láthatóvá   tehető. Jól ismerjük a méhnyakrák okát, biológiai viselkedését, lefolyását. Az ezzel kapcsolatos teendők is kikristályosodtak.

Az elnevezés félrevezető, mert nem magát a kifejlődött méhnyakrákot keressük, hanem az úgynevezett rákmegelőző állapotokat, melyek kezelhetők. A vizsgált személy részére többlet terhet, időt vagy kellemetlenséget nem jelent, mert egyszerű nőgyógyászati vizsgálat kapcsán, annak részeként elvégezhető.

Jelenlegi gyakorlatban a rákszűrést évente ajánljuk és két részből áll. Egyik része a cytológia, amikor a rákszűrés során levett sejtek mikroszkópos vizsgálata történik. Másik része a kolposzkópia, ahol a méhszájat mikroszkóppal megtekintjük.

A betegséget a HPV (Humán Papillóma Vírus) bizonyos alcsoportjai okozzák. Jelenléte a méhnyak hámjában kimutatható és meghatározható. A közeljövőben ez is a rákszűrés részévé fog válni. Ez eredményezheti a méhnyakrák szűrés érzékenységének és pontosságának növekedését.

Az ok ismerete lehetővé tette a méhnyakrák elleni védőoltás kifejlesztését, ennek beadása minden nőnek ajánlható. A 12 évüket betöltött lányok részére ingyenes, iskolai kampányoltás keretein belül.

Felhívjuk a figyelmet az egyéb daganatokkal kapcsolatos éberségre, így az emlő havonta végzett önvizsgálatára, a vérzések regisztrálására (Menses naptár).

Minden nő és anya érezze kötelességének, hogy nőismerőseit (családtag, rokon, munkatárs, stb.) biztassa a nőgyógyászati rákszűrésen való megjelenésre.

A Mezőtúri Kórház Egészségfejlesztési Irodája rendszeresen szervez nőgyógyászati rákszűrést. Ennek célja a vizsgálat „népszerűsítése”, de nem pótolja az egészségtudatos magatartáson alapuló évenkénti önkéntes megjelenést.

Magyarországon évente mintegy 500 nő hal meg méhnyakrákban. Ennek nem lenne szabad megtörténnie, a világ fejlettebb országaiban ez a súlyos, senyvesztő, nagy szenvedéssel járó megbetegedés ma már ritkaságként fordul elő.

 

Dr. Ádám István szülész-nőgyógyász főorvos

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Egészségfejlesztési Iroda

5400 Mezőtúr, Kossuth L. u. 9-11

Tel: 06-56-550-427

efi.mezotur@gmail.com

Fittnes és testsúly csökkentés  kedvező hatásai

 

Az  emberek civilizációs ártalmainak a következményei az elhízás. A mozgásszegény életvitel és az obesitás károsan hat a keringésünkre, izületeinkre és az anyagcserére. Ezek az elváltozások  mozgással kiküszöbölhetők, megszüntethetők és visszafordíthatók .

Az egészségfejlesztési iroda keretein belül  gyógytornászok  vezetésével  testsúlycsökkentő program történik. A program a felnőtt lakosság  Mezőtúri Kistérségében  valósul meg. A testsúlycsökkentő torna  izületkímélő módon történik a résztvevők egészségi állapotának figyelembe vételével.

Fél óra aerob edzés történik , a keringést annyival serkentjük  álló helyzetben, ennek hatására  beindul a zsírégetés. Majd az edzésterv fekvő helyzetben  zajlik ahol hasizom, farizom és alsóvégtag gyakorlatra irányuló feladatokat végeznek a kliensek. Pár alkalmas  megjelenés után már érezhetően csökken a has és csípő körfogat. Minden feladat a gyógytornász elveknek megfelelően kerül kivitelezésre. A program tartalmaz  gerinc fittnest is amely a gerinc megbetegedéseire  hat. Segítségével megszűnik a derék és a kisugárzó fájdalom.

 Hatására  javul a keringés is. Szükség szerint diétás tanácsadás  is megvalósul dietetikus vezetésével.  A programot fittnes gépek is kiegészítik.

 

Gerinc stabilizáló tréning, avagy túl a hagyományos gerinctornán

 

A derékfájdalom napjainkban globális problémának tekinthető, amely a felnőtt lakosság igen nagy százalékát érinti. Ez a kórkép nem csak az egyén életminőségét, általános állapotát rontja, hanem bizonyos funkcionális képességek kivitelezését is gátolja, legyen ez akár önellátás, ülés, állás, sétálás vagy esetleg a sportolás. A fájdalom kialakulásának hátterében nagyon sok probléma állhat, de az esetek nagy részében szerepet játszik az izmoknak, mint aktív stabilizáló rendszernek a zavara.

            Ahhoz, hogy a gerinc optimális helyzete biztosítva legyen bizonyos erőkifejtések elvégzése alatt (például egy nehéz tárgy megemelése), elengedhetetlen szerepe van ennek a rendszernek, amely minden körülmények között alkalmazkodik a terhelési viszonyokhoz, ezzel kivédve a károsodást, vagy az esetleges sérülést. Abban az esetben, ha az izmoknak ez a funkciója zavart szenved, akkor ezen a területen fájdalom alakulhat ki.

            Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a funkcionális, stabilizációs tréningre, a hagyományos gerinctorna keretein belül. A klasszikus izomerősítő gyakorlatok mellett, kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a stabilizáló, vagy más néven „core” izmoknak. Ide értve az ágyéki gerinc és a medence körül lévő anatómiai képleteket. Nagyon fontos tehát, hogy a hátizmok mellett, a hasizmokat is megerősítsük speciális gyakorlatokkal. Kövessük tehát McGill professzor javaslatát, miszerint a „core-stabilitás elengedhetetlen a sérülések megelőzéséhez”. Fektessünk kellő hangsúlyt ezeknek az izmoknak a megerősítésére, és szüntessük meg a már meglévő fájdalmat, vagy előzzük meg azt, megőrizve ezzel az egészségünket.

 

            A fent említett mozgásokhoz segítséget, illetve (gyógy)tornákat a Mezőtúri Egészségfejlesztési Iroda keretén belül ingyenesen tudjuk biztosítani. Kérem, további információért keresse munkatársainkat!

 

Lukács Anita gyógytornász

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Egészségfejlesztési Iroda

5400 Mezőtúr, Kossuth L. u. 9-11

Tel: 06-56-550-427

efi.mezotur@gmail.com

                                                                                                

 

 

Szájüregi szűrővizsgálat jelentősége

 

Hazánkban a daganatos betegségek a második helyet foglalják el a halálozási statisztikában. Ezen belül is kiemelt helyet foglalnak el a szájüregi daganatok. Évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot.

A szájüreg kóros eltérései pedig a legkönnyebben felfedezhető daganatos betegségek közé tartoznak, mivel a szájban lévő tumorok és daganatmegelőző állapotok hamar felismerhetőek. Ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz, amikor a daganat már rendszerint kifejezett panaszokat okoz. Ennek oka összefüggésben lehet a fogak általános rossz állapotával. A társadalom jelentős része ugyanis csak fájdalma esetén – vagy akkor sem – fordul fogorvoshoz. Pedig a rendszeres fogászati kezelések alkalmával fény derülhetne az esetleges gyanús, kivizsgálást indokoló elváltozásokra is.

 

Szájüregi daganatos elváltozásra utaló jelek:  

 • fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben,
 • nem gyógyuló, fájdalmas vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban
 • gyanús, körülírt fehér vagy vörös elszíneződés, foltok a szájnyálkahártyán, nyelven, ínyen
 • csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben
 • rágási, nyelési nehézségek
 • vérzés
 • az állkapocs vagy nyelv korlátozott mozgása
 • zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban,
 • érzéskiesés
 • szájszárazság

 

A felsorolt tünetek természetesen nem csak daganatos megbetegedésre utalhatnak, hanem gyulladásos elváltozásokra  is. Azonban jelentkezésük esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy tisztázni lehessen az okokat, és a minél előbb megkezdődhessen a kezelés.

 

Főbb ethiológiai tényezők:

 • dohányzás
 • rendszeres alkoholfogyasztás
 • elhanyagolt szájhigiéne (letört, szuvas fogak, rosszul illeszkedő protézis)
 • rossz általános állapot, alultápláltság
 • vitamin és ásványi anyag hiányos állapot

 

Felmérések szerint erős dohányosnál 4-15-ször nagyobb a szájüregi rák kialakulásának kockázata, mint nem dohányzóknál. A mértéktelen alkoholfogyasztás is mintegy hétszeresére növeli a kockázatot. Olyanoknál, akik egyszerre dohányoznak és mértéktelen alkoholfogyasztók, különösen magas a szájüregi rák kialakulásának kockázata.

 

Mint minden megbetegedésnél, a szájüregi daganatos elváltozásoknál is fontos a megelőzés. A szájüreg könnyen hozzáférhető a szűrővizsgálatok számára. Egyrészről a rendszeres fogorvosi vizsgálat és javuló szájhigiéné hozzájárulhat a daganatos megbetegedés gyakoriságának csökkentéséhez. Valamint a rossz fogak, protézisek, ínygyulladás kezelése, ellátása is csökkenti a daganatképződés veszélyét. Másrészről a rendszeres, időszakos fogorvosi vizsgálat során a kialakuló elváltozások már korai stádiumban, úgynevezett rákmegelőző állapotban észlehetők, és időben megkezdett kezelésükkel jelentősen csökkenthető rák kialakulásának kockázata.

 

Összefoglalva elmondható, hogy végezzük el a szájüreg havonként történő önvizsgálatát, mely egyszerűen abból áll, hogy tükör elé állva, alaposan szemügyre vesszük szájüregünk képleteit. Illetve járjunk rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálatokra, ahol alaposan nézessük át szájüregünket is, valamint végeztessük el a szükséges kezeléseket, nem csak a daganatos betegségek megelőzése, hanem általános egészségünk megőrzése érdekében is.

 

 

 

 

Dr. Hák Mária

fogszakorvos

 

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Egészségfejlesztési Iroda

5400 Mezőtúr, Kossuth L. u. 9-11.

Tel: 06-56-550-427

efi.mezotur@gmail.com

 

Csontritkulás

Átlagosan a lakosság egészének 10 %-t érinti, de az 50 év felettiekben már elérheti a 30 %-ot.

A női nemben gyakrabban fordul elő, de a férfiak érintettsége is számottevő.

A betegség következtében kialakuló törések / csípő, csigolya, alkar / komolyan hatnak a

rokkantságra, életminőségre, költségekre.

A combcsonttörések következtében a halálozás is jelentősen emelkedett.

Az osteoporosis a csonttömeg fogyása és szerkezetének változása, ezáltal a csont

fokozottabban törékeny. Osteodenzitometriával /DEXA/ mérve kisebb az érték, mint -2.5

Oka: a csontlebontás és felépítés összehangoltsága megszűnik, az újonnan képződött

csontmennyiség kevesebb lesz a lebontottnál.

Elsődleges csontritkulásról beszélünk, ha okként az öregedésen: a nemi mirigyek

működésének csökkenése, a kalcium felszívódás csökkenése, D-vitamin hiány mellett más

betegség nem mutatható ki. Kialakulását fokozhatja a sovány testalkat, korai menopauza, erős

dohányzás, alkohol fogyasztás, hosszan tartó immobilizáció/tartós ágyban fekvés/. Sokáig

tünetmentes, gyakran néma járványt okozó kórképnek is nevezik. A fájdalom a gerinc és a

medence táján jelentkezik, bizonytalan, elmosódó, fokozatosan kialakuló. A testmagasság

folyamatosan csökken. Az osteodenzitometria, klinikai adatok, fizikális vizsgálat, labor

együttes értékelésével dönthető el, hogy valóban csontritkulásról van-e szó, illetve, hogy van-e

olyan betegség, ami a csontvesztést okozza.

Megelőzésében az egészséges életmód: mozgás, helyes táplálkozás / kalcium, fehérje, D-vitamin

/ a napfényen való tartózkodás, az alkohol és dohányzás kerülése.

Teszttel rendszeresen szűrünk az Egészségfejlesztési irodában és ha ez indokolja Szolnokon a

DEXA laborban.

Dr. Simon Zsuzsanna

reumatológus szakorvos

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Egészségfejlesztési Iroda

5400 Mezőtúr, Kossuth L. u. 9-11

Tel: 06-56-550-427

efi.mezotur@gmail.com

 

A zöldhályog szűrővizsgálat fontossága

 

Gondolkodom, tehát látok. A régi mondást szemészeti szempontból így aktualizálhatjuk.

Sajnos a mai napig betegeink egy része csak akkor jelentkezik vizsgálatra, amikor nagy a baj,

vagy hosszabb ideje rosszul lát.

Különösen fontos tehát azokban az esetekben a szűrővizsgálat, amikor egy betegség

fennállása semmiféle panasszal nem jár. A zöldhályog vagy orvosi nevén glaucoma egyes fajtái

ilyenek. A primer nyitott csarnokzugú glaucoma, ami az esetek többségét képezi, sokáig nem

okoz panaszt. Egyesek csak a kialakult látótérkiesések miatt jelentkeznek, amelyek nagy részét

megszüntetni már műtéttel és helyi kezelés alkalmazásával sem lehet.

Zárt csarnokzug ill. más betegségekhez társuló úgynevezett másodlagos glaucoma esetén

a betegek a panaszaik miatt viszonylag gyorsan orvoshoz fordulnak.

A veleszületett zöldhályog születés utáni szemészeti vizsgálattal felfedezhető. A

fiatalkorban jelentkező esetek felderítése a szülő, a védőnő és a szemészorvos közös feladata! A

szűrővizsgálatok tehát már az óvodáskorban fontos szerepet töltenek be. (glaucoma, tompalátás,

kancsalság, szemfenéki gyulladásos folyamat, tumor, stb.)

Fontos dolognak tartanám, hogy iskolás éveink alatt, talán a biológiai oktatás keretén

belül megtanuljuk, milyen feladataink vannak, lennének saját egészségünk megőrzésében.

Felnőttkorban ne csak akkor forduljunk szemészhez, ha akut panaszunk van, vagy olvasó

szemüveg szükségességét érezzük, ill. látásunk romlik! A már népbetegségnek nevezhető

cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, elhízáshoz, ill. a ritkábban előforduló általános

megbetegedésekhez szemészeti baj is társulhat.

Érzékszerveinkben így a szemünkben lévő kis erek keringésének rosszabbodása nemcsak

ideghártya elváltozásaihoz vezet, hanem kóroki tényezőként szerepel a glaucoma kialakulásában

is.

A glaucoma általában több tényező együttes fennállása esetén jön létre. A szemészetben

ezek közül közvetlenül csak a szemnyomást tudjuk mérni. A kampányszerűen végzett vércukor-,

vérnyomás ellenőrzés, labor vizsgálat, szemnyomás mérés fontos, de nem helyettesítik a teljes

belgyógyászati és szemészeti vizsgálatokat.

 

 

Dr. Nagy Attila főorvos

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Egészségfejlesztési Iroda

5400 Mezőtúr, Kossuth L. u. 9-11

Tel: 06-56-550-427

efi.mezotur@gmail.com

EMLŐ és MÉHNYAKRÁK SZŰRÉST

Szemeszet