Szorongásos zavarokról

A szorongás egy olyan reakció, amely az emberi működéshez alapvető, hogy a félelmeinket kezeljük. Megterhelő eseményeknél a szervezetünkben működő stressz-tengelyt aktiválódik, így olyan biológiai állapotot állít fel egy komplex idegrendszeri folyamaton keresztül, ami ideális a helyzet leküzdéséhez. Amikor még az ember a vadonban élt, a stressz-tengely által tudott a szervezet megfelelő reakciót kialakítani, hogy a vadállatokkal találkozva a működés energiáit olyan területekre irányította, amelyek ehhez szükségesek, például a légzést és a szívműködést helyezte előtérbe, hogy az megfelelően tudjon működni. Stresszhelyzetekkel találkozva az ember különböző reakciókat adhat: szembenéz a vadállattal és megküzd vele, megpróbál elszaladni és elmenekül, vagy épp a helyzet idegensége miatt ledermed és megfagy. A mai társadalomban az emberek már másabb stresszes eseményekkel találkoznak, de ez a biológiai reakció továbbra is fennmaradt. Például amikor idegesek vagyunk egy konfliktus miatt, akkor hevesebben ver a szívünk, szaporábban vesszük a levegőt.

Pszichológiai és/vagy pszichiátriai kezelést igénylő szorongásos zavarokról abban az esetben beszélünk, ha a szorongás mértéke vagy annak kezelése meghaladja azt a formát, ami a hétköznapi életben elfogadható, és ennek hatása megterheli kapcsolatait, életvitelét vagy egészségi állapotát. A szorongásos zavaroknak a háttérben álló problémától és a szorongásra adott reakcióktól függően számos formája lehet, amik nagyon jól kezelhetőek olyan pszichológiai eszközökkel, amik segítik az érzelemszabályozást, és ezek a készségek fejleszthetőek.

A szorongásos zavarok esetén előforduló tünetek általánosságban az alábbiak lehetnek:

 • Nyugtalanság
 • Felfokozottság érzése
 • Gombócérzés a torokban
 • Koncentrálási nehézség
 • Fáradtság
 • Ingerlékenység
 • Türelmetlenség
 • Könnyen elterelődő figyelem
 • Izommerevség
 • Elalvási vagy átalvási nehézség (inszomnia)
 • Fokozott izzadékonyság
 • Légszomj
 • Gyomorfájdalom
 • Hasmenés
 • Fejfájás

Ilyen tünetek észlelésénél fontos azt kizárni, hogy a probléma hátterében nincs-e orvosi ok, azonban sok esetben mikor ez kizárásra kerül, az emberek tanácstalanok, hogy mi bajuk lehet, nem sejtve, hogy esetleg a sok stressz miatt mentálisan fáradtak el és annak érzik fizikai tüneteit.

A különböző szorongásos zavarokról röviden

Generalizált szorongás zavar

A szorongásos zavarok közé tartozik például a generalizált szorongás zavar, mikor a szorongás annyira eluralja a személy életvitelét, hogy mindenre kiterjed. Ilyenkor sokszor retteg az ember az élet számos területén, és a folyamatosan fennálló stresszreakció miatt a szervezete is fárad, és fáradékonnyá válhat, alvásproblémái alakulhat ki. A legtöbben érzékelik a szorongásaik túlzó mértékét, de kontrollálni és úrrá lenni rajtuk nehezükre esik.

Pánik zavar

Pánikzavar esetén olyan problémakörről beszélünk, amikor a személy a szorongásnak a fizikális tüneteit érzékeli, amikor „rohamokban” jelentkeznek. Ilyenkor hirtelen érzékeli feszült, reszketni kezd, gyorsan ver a szíve, szaporábban veszi a levegőt. Ezeket a problémákat hatékonyan lehet kezelni relaxációs módszerekkel, ami során megtanulható, hogyan szabályozzuk a szorongást, ezáltal kontrollálhatóak a fizikai tünetek is.

Fóbiák

Fóbiák esetén a félelem valamilyen konkrét tárgyat keres magának. Ilyenkor fordul elő, hogy valaki megmagyarázhatatlanul fél állatoktól (pl. gyakori a pókoktól való irreális félelem) vagy bizonyos helyzetektől (pl. a nyílt terekben lévő tömegben való tartózkodás iránt érzett félelem, amit agorafóbiának hívunk). A fóbiás emberek sokszor elkerülik a félelmük tárgyát (korábbi példán megnézve, ha meglátnak egy pókot, kiszaladnak a szobából).

Akut stressz reakció

Akut stressz reakciónál egy váratlan, súlyos stresszes életeseményre adott reakcióként változatos tünetek jelentkeznek a személynél, alvásproblémák, feszültség, érzelemszabályozási nehézségek alakulnak ki a traumát követő egy hónapban.

Poszttraumás stressz zavar (PTSD)

PTSD esetén egy súlyos lelki traumán esik át a személy (pl. bántalmazzák, súlyos balesetet él át) és ennek következtében egy hosszasan elnyúlni szorongásos reakció alakul ki. Hirtelen eszébe juthatnak emlékek abból a helyzetből, amire erőteljes érzelmi reakciót ad, illetve itt is megjelennek a szorongás hosszútávú fizikai hatásai, alvászavarok és fizikai készenlét alakulhat ki.

letöltés