Idősek világnapja

Minden év október elsején bolygónk különböző országaiban rendezvényekkel ünneplik meg az idősek világnapját – hazánkban is különféle programokkal köszöntik fel őket. A hagyomány két évtizedre nyúlik vissza, az ENSZ 1991-ben rendezte meg először a programot, ezzel kívánva megemlékezni a Földünkön élő körülbelül 600 millió idős emberről. Na de mi számít idősnek, és hogyan élik meg vajon az emberek az öregedés folyamatát? Cikkünkben többek között ezt fejtegetjük.

 

Mindent az idősek világnapjáról

Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapja programsorozatát október elsején, és azóta is minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ különböző országaiban – többek között hazánkban is. Az idősek világnapja programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra, és felvessék az idősek gazdaságba történő visszaintegrálásának kérdését. Az európai országok többségében ugyanis évről évre csökken az aktív dolgozók aránya, és mivel egyre kevesebb gyermek születik, ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik. Az idősek foglalkoztatásával növelhető lenne az aktív dolgozók aránya. Más kérdés persze, hogy – főleg hazánkban – milyen fizikai és mentális egészségi állapotban vannak az idősek. Földünkön jelenleg körülbelül 600 millió idős él, és a következő két évtizedben várhatóan megduplázódik a számuk. /Kép forrása: http://www.nefmi.gov.hu/miniszterium/2010/idosek-vilagnapja/

Az idősek világnapja hazánkban

Magyarországon is évről-évre megünneplik az idősek világapját, 2010-ben például ezen apropóból adták át a Parlamentben az Idősbarát Önkormányzat Díjat, és különböző szakmai elismeréseket azoknak, akik sokat tesznek az idős korosztályért. A 2010-es idősek világnapja alkalmából ráadásul Koroltó névvel egy országos fotópályázatot is kiírtak, és a legjobbnak ítélt fotósokat is ez alkalommal részesítették elismerésben. Az Idősbarát Önkormányzati Díjjal azokat az önkormányzatokat tüntették ki, amelyek jelentős mértékben támogatták az idős emberek életminőségét, és helyi szinten hozzájárultak az idősekkel foglalkozó szervezetek működéséhez, támogatták az öregkorúak szabadidős programjait, és az időseket is bevonták a helyi közéletbe. Szakmai elismeréssel pedig azokat tüntették ki, akik az idősek testi-lelki egészségéért, és az időskori aktivitás érdekében végeztek jelentős munkát.

Az idősek világnapja alkalmából meghirdetett Koroltó fotópályázatra összesen 430 képet küldtek be, a fotóknak az időskort és az öregek hétköznapjait kellett ábrázolniuk. Az egyik jól sikerült pályázat Laki Krisztina Generációk című munkája. A legjobbnak ítélt fotókat utazó kiállítás keretében Budapesten és több vidéki városban is kiállították.

Ki számít idősnek?

A statisztikai felmérések értelmében a 60 év felettiek számítanak időskorúnak, na de ki az idős valójában? Vannak olyan fiatalok, akik már 20-30 évesen belefáradtak az életbe, és nincs semmihez sem kedvük, ugyanakkor egyik ismerősöm nemrég kiposztolta az egyik közösségi oldalra a 90 éves nagypapáját, aki élete első tandemugrását vette sikerrel. Akkor most ki számít idősnek? A kérdésre nincs konkrét válasz, aki öregkorában is beengedi az újdonságokat és élményeket az életébe, az valószínűleg tovább marad fiatalos. Akárhogy is van, az biztos, hogy jó lenne, ha minél több egészséges, és az életét még örömmel élő idős ember lenne – hazánkban is.

Az idősek helyzete hazánkban

Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú (60 év felett), azaz mintegy kétmillióan. Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat. Sokan közülük ráadásul teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák is tovább nehezítik az idősek helyzetét. A nyugdíjas klubok, az idősek otthonai és a többi különböző, idősekkel foglalkozó szervezetek azért igyekezek csökkenteni az időskorúak testi-lelki problémáit.